Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Simon Jacobs

VDL KTI

" Ik leer hier ontzettend veel van "

Simon Jacobs - VDL KTI

Simon begon als sales engineer bij VDL KTI te Mol (België), een bedrijf dat producten maakt voor de chemische, petrochemische, olie- en gasindustrie.

Hoe ben je bij VDL KTI terechtgekomen?
“Ik kende het bedrijf al aangezien ik werkzaam was in dezelfde branche. Bij het zien van een personeelsadvertentie werd ik getriggerd om te solliciteren. Ze waren namelijk op zoek naar nieuwe medewerkers, waaronder een sales engineer. Ik heb toen gereageerd en ben op deze manier bij VDL KTI terechtgekomen.”

Hoe ziet je dag eruit als sales engineer?
“Net als bij zoveel mensen ziet mijn dag er iedere keer weer anders uit. Als sales engineer ben ik regelmatig onderweg naar klanten in Nederland, maar meestal naar klanten in het buitenland. Daarnaast werk ik op kantoor de aanvragen uit en bied ik deze in eerste instantie op technisch niveau aan. Als het technisch plaatje in orde is, dan volgt een commerciële offerte. De technisch complexe producten die wij bij VDL KTI maken, moeten voldoen aan diverse eisen. Dan is het handiger om het eerst op technisch niveau aan te bieden. Als ik voor een afspraak naar het buitenland moet, ben ik vaak een week onderweg. Ik probeer meerdere klantbezoeken te combineren. Het laatste jaar ben ik regelmatig in China
geweest voor een groot project, waarvoor ik verantwoordelijk ben.”

Wat voor project is dat?
“Er was een aanbesteding uitgeschreven voor het produceren van hoge druk warmtewisselaars voor de productie van LDPE (kunststof). Hiervan worden onder meer vershoudfolies en doppen voor drinkflessen gemaakt. Als VDL KTI hebben wij veel kennis van het produceren van hoge druk warmtewisselaars. China zou een nieuw afzetgebied voor ons worden. Samen met onze Chinese agent hebben wij op technisch en commercieel niveau een offerte aangeboden. Op beide niveaus waren wij de beste, maar we hadden toen nog geen ‘Manufacture License of Special Equipment’ voor hoge druk warmtewisselaars. Deze licentie is nodig om in de republiek China te mogen leveren, maar als bedrijf ben je afhankelijk van de afgevaardigden die je organisatie komen beoordelen. Helaas was er nog niemand geweest om ons bedrijf te beoordelen. Daardoor hebben wij deze order niet gekregen. Vrij snel na het uitschrijven van de eerste aanbesteding volgde een nieuwe, nog grotere aanbesteding. Inmiddels waren we geslaagd voor de audit en hadden we de licentie ontvangen. Wederom hebben wij de offerte op technisch en commercieel niveau aangeboden. Technisch waren we de beste en op het gebied van prijs eindigden wij als tweede. Doordat de ‘winnaar’ een fout had gemaakt in de aanbesteding, is de opdracht alsnog aan ons toegekend. Het was een langdurig traject, maar ik ben super trots dat wij deze opdracht binnen hebben gesleept.”

Mogen jullie nu altijd leveren aan China?
“De licentie die wij hebben ontvangen is vier jaar geldig. Je kunt om een verlenging vragen en ik verwacht ook wel dat wij dit gaan doen. Deze markt is in China groeiende. Inmiddels zijn er ook al nieuwe contacten gelegd voor een nieuw project waarin wij in de eindfase zitten. Chinezen werken meestal op basis van vertrouwen, dus voor ons blijft het van belang dat de contacten goed zijn. Dit om de samenwerking in de toekomst te intensiveren.”

Wat wil je bereiken bij VDL KTI?
“Mijn leidinggevende gaat volgend jaar met pensioen en het is de planning dat ik hem ga opvolgen. Om mijn taken goed te kunnen uitvoeren, ben ik gestart met een cursus
‘Sales Management’. Daarnaast betrekt hij mij nu al bij een gedeelte van zijn werkzaamheden. Ook maak ik kennis met de klanten waar hij veel contact mee heeft. Ik leer hier ontzettend veel van, dus ik richt mij nu op deze uitdaging en dan zie ik wel wat de toekomst gaat brengen.”

Top