Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Lore Tossins

VDL Bus Roeselare

" Zonder relevant en technisch diploma tóch doorstromen! "

Lore Tossins - VDL Bus Roeselare

Naam: Lore Tossins
VDL-bedrijf: VDL Bus Roeselare
Functie: Eindcontroleur
Leeftijd: 29 jaar
In dienst sinds: 2016

In vijf jaar tijd heeft Lore Tossins (27) al drie verschillende functies vervuld binnen VDL Bus Roeselare. Gestart als schoonmaker van de bussen en intern doorgestroomd naar borstelretoucheur en vervolgens afwerkingscontroleur in de eindcontrole. Kortom, Lore is een mooi voorbeeld van hoe je zonder relevant en technisch diploma tóch met de juiste hands-on mentaliteit intern kan doorgroeien.

Hoe bij VDL terechtgekomen?
“Voordat ik bij VDL in dienst kwam, werkte ik in een kledingzaak. Toen mijn zoontje werd geboren, ging ik op zoek naar een andere baan, want ik wilde niet meer in de weekenden werken. Via een openstaande vacature kwam ik bij VDL Bus Roeselare terecht.”

Je werkt nu bij een busbedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van bussen voor het openbaar vervoer, met zowel hybride als elektrische aandrijvingen. Wat is jouw rol binnen het bedrijf?
“In mijn eerste functie ging ik aan de slag als schoonmaker van de bussen. Ik maakte zowel de binnen- als de buitenkant schoon. Het was een job met veelal dames. De heren richten zich met name op de afwerking en borstelretouches; kleine herstelwerkzaamheden die mij vanaf het begin af aan aanspraken.”

Toen kon je zelf aan de slag als afwerker.
Na één jaar werken in de schoonmaak, kon ik aan de slag als afwerker, ook wel borstelretoucheur. Ik had aangegeven dat ik dit interessant vond, zodoende kon ik doorstromen in deze functie. Hierin voer ik kleine herstelwerkzaamheden uit overal aan de autobus. Ik vind dat écht een leuke job, want je moet secuur te werk gaan.”

Waar heb je jouw technische kennis opgedaan?
“Mijn collega’s hebben me alles geleerd. Van nature ben ik ook wel handig. Ik kan de techniek mezelf snel eigen maken.”

Kun je uitleggen wat ‘borstelretouches’ inhoudt?
“Als de bus uit de productie komt, wordt deze volledig opgepoetst. Vervolgens wordt het voertuig gecontroleerd op oneffenheden. De kleine herstelwerkzaamheden die na deze check worden uitgevoerd, noemen we de borstelretouches; je behandelt en herstelt de kleine beschadigde plekjes. Sommige delen worden bijvoorbeeld opnieuw gespoten.”

Hoe ben je uiteindelijk in de volgende functie van eindcontrole terechtgekomen?
“Ik werd zwanger van mijn tweede zoontje en mocht daarom niet meer spuiten. Ik wilde echter niet thuiszitten, daarom heb ik om ander werk gevraagd en kon aan de slag in de eindcontrole. Ik vind het erg plezant dat ik deze kans kreeg. In de eindcontrole wordt de ganse wagen van binnen, boven en onderkant gecontroleerd en kijken we of de materialen juist zijn.”

Wat is je ambitie voor de toekomst?
“Mijn huidige job vind ik echt leuk. Voorlopig heb ik geen plannen; dromen kan altijd, maar we laten we het even hierbij. Er zit veel variatie en uitdaging in mijn werk, én ik heb er echt nieuwe vrienden erbij. Het allerleukste vind ik dat in onze groep altijd wordt gewerkt met een lach. Er heerst een goede sfeer en we zijn één team. In mijn functie ben ik de enige vrouw én de jongste. Maar sta mijn manneke wel hoor.”

Top