Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Monique op de Weegh

VDL Laktechniek

" Met mijn helikopterview, inkoopervaringen en VDL-jaren probeer ik een luisterend oor te bieden voor collega’s "

Monique op de Weegh - VDL Laktechniek

Al 16 jaar werkt Monique op de Weegh (37) bij VDL Laktechniek en dat heeft haar al vele mooie kansen gebracht. Naast dat ze bij VDL ook haar man Remco is tegengekomen, heeft ze op professioneel vlak zichzelf ontwikkeld.  Van haar eerste functie als receptioniste is ze met het volgen van een aantal opleidingen gekomen waar ze nu is, calculator/werkvoorbereider en projectleider, oftewel manusje van alles.

Hoe ben je bij VDL terechtgekomen?
“Via mijn vader, die werkt bij  VDL Parts. Ik heb op de Middelbare Agrarische School gekozen voor de richting dierverzorging met specialisatie gedragsleer van honden. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Police Dog Centre Holland. Het trainen van politiehonden bleek toch niet helemaal aan te sluiten bij waar ik naar op zoek was. In het begin is dit leuk, maar na een tijd begon dit tegen te staan en wilde ik ook om financiële redenen het bedrijfsleven in.”


En toen kwam je bij VDL Laktechniek?
“MVL was net overgenomen door VDL, wat betekende dat er veel moest gebeuren op dat moment. Een hele hoop zaken werden opnieuw geïmplementeerd en er moest een VDL-cultuur gaan heersen. Mijn vader had binnen VDL wat rondgevraagd en ze hadden blijkbaar een receptioniste nodig en dat leek me een goed begin. Al snel nam ik veel andere taken voor mijn rekening, waardoor de toenmalige directeur opmerkte dat ik veel meer in mijn mars had en werd administratief medewerker.”


Van administratief medewerker naar medewerker inkoop
“Ik had het zelf goed naar mijn zin bij de administratie, maar ook nieuwsgierig naar het voorstel van de directeur. Na een gesprek kwamen we uit op een inkoopfunctie met een daarbij passende HBO-opleiding aangeboden door VDL. Hierbij kreeg ik ondersteuning van o.a. Mike Oomen van de inkoopafdeling van VDL Nederland. Met veel plezier heb ik tien jaar op de inkoopafdeling gewerkt en deelgenomen aan de inkoopdagen vanuit VDL Groep, waar ik mijn man Remco heb ontmoet.”


Maar nu heb je toch gekozen voor een andere functie?
“Nadat de toenmalige directeur werd opgevolgd door de huidige directeur, Ad Pasmans, kreeg ik dezelfde opmerking van hem, ‘je hebt meer in je mars’. Samen kwamen we uit op een functie als calculator/werkvoorbereider en projectleider. Het leek me vrij technisch maar ook hiervoor zou ik worden opgeleid. Ik volgde een cursus Electro-coating bij een leverancier in Frankrijk en een cursus poedercoaten van tien weken in Utrecht. Erg leuk om iets meer van de technische kant te weten te komen. Nu ben ik twee jaar en ongeveer 2.500 calculaties verder. Ik bezoek met enige regelmaat opdrachtgevers, zie de uitdaging in het goed calculeren en zo goed mogelijke werkinstructies te maken zodat we een goede offerte kunnen uitbrengen. Daarvoor trek ik mijn werkschoenen aan en ga ik regelmatig zelf kijken hoe iets het beste in onze lijn gehangen kan worden en overleg dan ook graag met mijn collega’s die er dagelijks mee bezig zijn. Het voortraject blijft toch een theoretische benadering en soms is een product zo complex dat ik graag feedback krijg vanuit de fabriek.  Ik zoek in iedere opdracht het hoogst haalbare en probeer altijd met de opdrachtgever mee te denken en te adviseren. Wanneer we dan een mooie opdracht gescoord hebben geeft dat echt een ‘Yes!’ gevoel. Om daarna het project te mogen begeleiden, kijken of mijn theorie ook echt in de praktijk werkt en we samen een goed product kunnen maken, dat geeft wel een fijn gevoel.”


Manusje van alles
“Na 16 jaar bij VDL Laktechniek ken ik het bedrijf van binnen en buiten. Ik denk graag mee als het gaat om personeelszaken en ben maatschappelijk ook betrokken. Met mijn helikopterview, inkoopervaringen en VDL-jaren probeer ik een luisterend oor te bieden voor collega’s en begeleid ik nieuwe collega’s door mijn kennis te delen en ze wegwijs te maken.”


Wat was jouw leukste project?
“Eigenlijk ben ik nu bezig met het leukste project. Voor een grote Duitse opdrachtgever, KIRCHHOFF Automotive, zijn we bezig met een offertetraject voor een ingewikkelde maar hele grote order. Natuurlijk zijn de projecten met andere VDL-bedrijven ook altijd leuk. Zo hebben we samen met VDL Lasindustrie aan de stadionstoelen voor Feijenoord en Sparta gewerkt en doen we heel fijn zaken met VDL VDS Technische Industrie voor onder andere Volvo. Toen ik hoorde dat je bij VDL ook een cursus Duits kon volgen heb ik me dan ook direct ingeschreven. Het is handig om op niveau Duits te spreken wanneer je met alle lagen, van productie tot directie, van Duitse opdrachtgevers aan tafel zit.”


Veel kracht door samenwerking dus met VDL-bedrijven?
“VDL Laktechniek werkt inderdaad veel samen met VDL-bedrijven, wat erg leuk is. Maar intern is er ook een hoog niveau van kracht door samenwerking. Toen we een lekkage hadden in het dak door een enorme hagelbui hebben we ’s avonds met een aantal collega’s van alle afdelingen gezorgd dat er een groot aantal producten nog te behandelen waren. Toen zag ik wat ik iedere dag al op het werk voel, bij VDL Laktechniek zetten we een extra stap voor het bedrijf en voor elkaar.”

 

Top